Языки и языкознание
  • формат pdf
  • размер 12.36 МБ
  • добавлен 02 августа 2015 г.
Страшевски Илиjа. Научете албански / Страшевский Илья. Учите албанский
Штип: Венеција, 2006. — 417 с. — ISBN 9989-884-41-2.
Учебник албанского на македонском языке.
Албанскиот јазик е јазик што го говорат приближно околу 6 милиони луѓе, првенствено во Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Македонија, но исто така и во некои други балкански држави, како и од емигрантски групи во Калабрија, Италија. Јазикот е еден, посебен огранок на Индоевропското јазично семејство. Во минатото за овој јазик во македонската терминологија се користеле и термините арнаутски, како и шиптарски јазик.