Языки и языкознание
  • формат pdf
  • размер 21.25 МБ
  • добавлен 22 января 2012 г.
Batavia Thessaloniki. Буквар - Abecedar
Publisher: Batavia, Thessaloniki.
Publication date: 1925/2006.
ISBN: 960-89330-0-5.
Number of pages: 155.
Languages: Macedonian, English and Greek.
The Abecedar was a school book first published in Athens, Greece in 1925. The book became the subject of controversy with Bulgaria and Serbia when cited by Greece as proof it had fulfilled its inteational obligations towards Slavic-speaking minority, because it had been printed in the Latin alphabet rather than the Cyrillic alphabet used by the Slavic languages of the southe Balkans.
Македонско-греческо-английский вариант 2006.
Абецедар за признавање на македонското малцинство.
Во Здружението на атинските новинари, лоцирано во близина на грчкиот Парламент во Атина, завчеравечер беше промовиран абецедар, буквар на македонски јазик.На промоцијата присуствуваа стотина новинари, писатели и претставници на граѓански организации кои го поддржуваат воведувањето на македонскиот јазик во образовниот систем во Грција.Павле Воскопулос од партијата на македонското малцинство во Грција „Виножито" на промоцијата рече дека објавувањето на абецедарот е многу значен настан за Македонците во Грција, чекор напред во промоцијата и признавањето на македонскиот јазик во таа земја.Панајотис Димитрис, претседател на грчкиот Хелсиншки комитет истакна дека Грција треба и мора да го признае македонскиот јазик. Поранешниот претседател на грчкиот огранок на Амнести интернешенл Дионисис Бусетис истакна дека не држат тврдењата оти македонскиот јазик е вештачки. Како може да се каже дека е вештачки кога се зборува и во Македонија, Грција, Австралија, во Канада., забележа Бусетис.Промоцијата на букварот се одржа под силно полициско обезбедување. Пред Здружението на атинските новинари за време на промоцијата протестираа седумдесетина припадници на ултранационалистичката организација „Златна зора" кои извикуваа антимакедонски пароли и делеа летоци. Ова е второ издание на буквар на македонски јазик во Грција. Пред осум децении грчката Влада по налог на Друштвото на народите отпечати абецедар на македонски јазик, но набрзо го повлече и уништи. Издавач на абецедарот е грчкиот лекар и интелектуалец Георгиос Накрацос, кој јавно говори и пишува за постоење на македонското малцинство во Грција. Печатењето на букварот индиректно е финансирано и од грчката Влада со казната што ја плати откако Судот за човекови права во Стразбур пресуди дека Грција го опструира политичкото здружување на македонското малцинство.